Poznaj tajemnice bakalii

Poznaj tajemnice bakalii

Kaloryczność bakalii sprawia, że wiele osób podchodzi z pewnym sceptycyzmem do informacji na temat ich zalet. Na szczęście, te ostatnie są niemożliwe do zanegowania. Co więcej, jeśli będziemy jeść je regularnie, ale z umiarem, z pewnością wspomożemy nasz organizm nie ryzykując przybrania na wadze.

Orzeszki ziemne i ich zalety

Orzeszki ziemne znane też jako fistaszki to dla wielu z nas ulubione bakalie. Sięgamy po nie między innymi dlatego, że są nie tylko smaczne, ale i sycące, okazuje się przy tym, że nie jest to jedynie nasza subiektywna opinia. Fistaszki znane są z tego, że mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów, a przecież są również bogate w cynk, fosfor, żelazo i potas. Nie są wskazane dla osób odchudzających się, ich kaloryczność można jednak obniżyć decydując się na orzeszki ziemne sprzedawane w łupinach, a nie na ich prażoną i soloną wersję.

Kokos – coś więcej niż świetny smak

Orzech palmy kokosowej ma w swoim wnętrzu biała wyściółkę, która starta i wysuszona jest znana właśnie jako kokos. To idealny dodatek zarówno do deserów, jak i głównych dań obiadowych, kokos znany jest jednak także jako baza do znakomitego oleju. Warto wspomnieć i o tym, że powinien jak najczęściej gościć w kuchni wegetariańskiej ze względu na wysoką zawartość białka w swoim składzie. Bakalie kupisz w sklepie https://ebakalland.pl/bakalie.html

Nasiona migdałowca w kuchni

Także nasiona migdałowca znane jako migdały nie mogą być lekceważone przez wegetarian. Wysoka zawartość białka sprawia też, że sprawdzają się jako energetyczna przekąska i to bez względu na to, czy delektujemy się migdałami sprzedawanymi w całości, czy też prażonymi. Tym, co zwraca na nie uwagę, jest przede wszystkim bogactwo witaminy E w ich składzie. Jedząc migdały z umiarem, ale dość regularnie, możemy więc skutecznie walczyć z widocznymi dowodami na to, że nasz organizm się starzeje. To także cenne źródło chroniącego przed stresem magnezu oraz witamin z grupy B nieocenionych wtedy, gdy czeka nas duży wysiłek umysłowy wymagający koncentracji. Nic więc dziwnego, że ich amatorami tak często są studenci.

Dodaj komentarz