Zagadki pizzy

Zagadki pizzy

Od kiedy pamiętam moim ulubionym daniem była pizza. Warszawa Praga, Wola czy Mokotów, wszędzie szukałam dobrej pizzerii, w której podawaliby moją wymarzoną, chrupiącą pizze. Od pewnego czasu sama przyrządzam ten sztandarowy specjał kuchni włoskiej i podzielę się z wami ciekawostkami, które sprawiają, że pizza smakować będzie wam lepiej.

Pizze zaczynamy od robienia sosu, a nie od ciasta

Sos bowiem powinien odstać przynajmniej kilka godzin, zanim zostanie użyty do pizzy. Sam sos powinien składać się z passaty, a także soli, pieprzu, ziół i ewentualnie czosnku. Nie stosujcie pod żadnym pozorem pomidorów z puszki. Są one zbyt wodniste i sos, zamiast leżeć na pizzy, po prostu wchłonie się w ciasto.

Kiedy mamy już gotowy sos, to możemy przygotowywać ciasto. Najważniejsza jest mąka. Powinna być z gatunku 0 lub 00. Każda inna nie będzie nadawać się do wyrobienia cienkiego ciasta. Tymczasem to w tym tkwi sekret dobrej pizzy. Ciasto nie powinno być grubsze niż trzy, cztery milimetry. Jedynie na bokach może mieć około dwóch centymetrów. Samo ciasto należy rozrabiać ręcznie. Tak samo trzeba je też rozciągnąć. Kiedy ciasto będzie kończyć wyrabiać, to dodajmy do niego nieco oliwy. Nie wolno nam tego uczynić zbyt wcześnie. Wtedy ciasto nie będzie odpowiednio chrupkie.

Zanim pizza powędruje do pieca, powinniśmy wybrać odpowiednie składniki

Większość z nas decyduje się położyć na pizze wszystko, co ma w lodówce. To błąd. Przede wszystkim taka pizza będzie niewygodna do zjedzenia. Po drugie już dwa kawałki sprawią, że będziemy napełnieni. Tymczasem chodzi nam o najedzenie się i kosztowanie naszego przysmaku. Dodatkowo poszczególne smaki będą się ze sobą gryźć, co sprawi, że zamiast smacznej pizzy uzyskamy galimatias, często wykluczających się smaków. Dlatego właśnie wybieramy trzy, maksymalnie cztery składniki. Jednym z nich powinien być ser. Najlepszy do tego jest ser mozzarella. Kiedy już dokonamy wyboru, wkładamy pizze do pieca. Najlepszy jest ten opalany drewnem. Pizza nie powinna piec się dłużej niż minutę.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/warszawa-c-h-wilenska

Dodaj komentarz